Om meningshegemoni, Sydhavnen og det gode ved falske identiteter

Ligeså meget skidt der er at sige om Nyhedsavisens distribution, er der godt at sige om deres fine online udgave, Avisen.dk, der formår at integrere brugernes weblogs og det redaktionelle indhold på forbilledlig vis.

Ovre på avisen.dk har fænomenet Gus Jensen så hærget løs de seneste par måneder. En Stewart Stardust-inspireret førtidspensionist fra Sydhavnen, der har rablet løs om alt fra rucola til religion. Den ret tydeligt falske blogger har fået meget opmærksomhed: Hvem stod bag? Var det et reklamestunt fra Nyhedsavisen? Og nu har det så vist sig, at det er to journalister fra PC-World, der har fået deres velfortjente femten minutter på et veludført stunt.

Trine-Maria diskuterer med sig selv, om falske identiteter er i orden. Må man lege med sin identitet på internettet? Er det ok, når nu det er sjovt?

Selvfølgelig er sjov helt i orden. Men jeg synes faktisk ikke, at det er den vigtigste lektie af Gus Jensen. Jeg synes snarere, at han udstiller det meningshegemoni, der let opstår på nettet, hvad enten det er i blogosfæren eller på sociale medier som mitKBH. Altså at alle er enige om de store linjer (måske ikke politisk men socialt).

Alle kan oprette en blog, så det er et demokratisk medie, fortæller vi ofte os selv. Men problemet er derimod, at det til en vis grad er en bestemt type, der opretter blogs. Fremadskuende, forandringsparate, teknologiglade… Alt det, Gus Jensen ikke var. Og det er nok netop derfor, at han vakte så stor opsigt.

Vi skal passe på, at sådan et meningshegemoni ikke bliver for fasttømret. Det er godt at få udfordret sine grundholdninger.

På mitKBH vil vi gerne være et sted for alle. Et sted, hvor man får udfordret sine grundholdninger. Hvor der er plads til dig, der vil på Umami og dig, der vil på Rosie McGees.

Og vi har været (og er fortsat) nervøse for, om der opstår et meningshegemoni på mitKBH. Om brugerne i for høj grad er antitesen til Gus Jensen.

Hvis der er en tydelig holdning til, hvad det gode sted er, skræmmer vi så ikke dem væk, der godt vil en tur på Discotek In, Damhuskroen, Riz Raz eller Glostrup Grill? Dem, som skal have plads til at fortælle, hvad det fede er ved de steder. Dem, som også skal føle, at mitKBH er deres sted?

Indtil videre ser det ud til, at vi har undgået det. Vi har fået brugere med en helt anden smag end vores egen. Men slet ikke nok endnu. Og hvad hvis det ikke lykkes at tiltrække dem? Hvad sker der, hvis vi ender med et meningshegemoni? Ville det så ikke være ok, at opfinde en Gus til at skabe en stemme for dem, der ellers føler sig skubbet væk? Eller hvad skulle vi ellers gøre?

Er du enig?
Jeg har sgu da ret!

🙂

Reklamer

5 Responses to Om meningshegemoni, Sydhavnen og det gode ved falske identiteter

 1. Regnar27 siger:

  Jeg har fulgt med i alt det her om vanvittige – men sjove – Gus Jensen, og jeg må give dig helt ret. Det er en skarp pointe, at det oftest er de fremadskuende, forandringsparate og teknologiglade, som skriver løs i blogs og blander sig i debatten på nettet. Blogs er langt fra blevet hvermandseje endnu, og derfor er springer det i øjnene, når en gammel søulk som Gus Jensen pludselig sprøjter sine holdninger ud i et online mediet, der er præget af ung dynamik, og hvor rerpæsentativiteten fra det “rigtige” samfund slet ikke er til stede. Det kan vi godt reflektere lidt over, synes jeg.

 2. Mads siger:

  Vi er enige – du har sgu da ret!

  Det der vil gøre MitKBH til en succes jo netop alsidighed og gode råd om listige steder fra typer som Gus Jensen.
  Derfor bør I tilsigte at få alle steder med i jeres rigtig gode web 2.0 løsning.

  Jeg synes i øvrigt, det var lidt hysterisk, at Nyhedsavisen ville afsløre den hemmelige blogger. Det er jo at krænke privatlivets fred. Men en ting er sikkert: Gus Jensen vil fremover være en anonymitets-casestory på journalisthøjskoler og på kurser om bloggere.

 3. Morten siger:

  Regnar:
  Jeg tror, at Nyhedsavisen, Urban, EB’s og TV2’s blogs er en måde at demokratisere det her nye medie. Men jeg tror også, at der altid vil være en skævhed i et skriftligt medie. Der er bare en type mennesker, der er tryggere ved skriftsproget end andre – desværre.

  Mads:
  Ét er at få stederne med – og tro mig, vi gør hvad vi kan for at trawle gennem Københavns luskede værtshuse (en hård tjans! ;-)). Men det er ligeså vigtigt, at alle kan genkende sig selv – finde stemmer, der minder om deres egen – på sitet.

  Hvad kan vi gøre for at få andre typer med på mitKBH.dk?

 4. Thomas siger:

  Hej,

  Altså, jeg ved godt mange synes demokratisk web er helt fantastisk. Men brugbarheden af fx jeres vimpel-system, afhænger af at der er en vis grad af delt smag blandt brugerne. Det samme kunne gælde for nogle af jeres nøgle-ord som ‘atmosfære’. Så måske ville i sejre jer selv af helvede til, hvis også den berømte Maren i Kæret begyndte af skrive med?

  Ellers skulle der kun være personlige anbefalinger i retningen af at det system i fx kører med jeres stjerner.

 5. morten siger:

  Hej

  De overordnede ratings er selvfølgelig et gennemsnit af alle brugere – ligesom et folketingsvalg. Derfor udtrykker de kun, hvad folk helt generelt synes om. Dvs. at for at noget på langt sigt får en høj rating, skal både du, jeg og Gus Jensen kunne li’ det.

  Det supplerer vi så i dag med tre ting, hvor der er en mere personlig kobling mellem dig og indholdet:
  – “Folk der kan li’ X, kan også li’…”
  – De stjernemarkerede anmeldelser fra folk, der minder om dig
  – Forslag til nye steder (i din profil)

  Vi arbejder i øjeblikket på at lave flere features, der dækker det problem, du beskriver. Det kunne måske være en ide, at lade dig udpege dine venner, og så lade deres anmeldelser tælle særligt højt. Eller lade dig se, hvilke nye steder, dine venner anbefaler?

  Tror du, det dækker det problem, du beskriver?

  Morten

%d bloggers like this: